Η Αύξηση των δαπανών καθαριότητας κατά 2 εκατ. ευρώ στη Ν. Φιλαδέλφεια Ν. Χαλκηδόνα οδήγησαν στο 77% !!!

80

Το κλίμα ήταν καθαρά προεκλογικό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που κύριο θέμα είχε τον καθορισμό των συντελεστών για τα δημοτικά τέλη και τους φόρους, που θα ισχύσουν για το 2024. Με έντονο ύφος αλλά με ευκολία σύμβουλοι των Βούρου Τομπούλογλου παρέθεταν αντιπαραβολικά νούμερα για χρέη και ελλείμματα ενώ είναι γνωστό ότι οικονομικοί απολογισμοί και ισολογισμοί του δήμου έχουν να γίνουν από το 2021, μάλιστα μέχρι πρόσφατα ανέβηκαν στη διαύγεια τακτοποιητικές εγγραφές του 2021.   

Η διοίκηση Τομπούλογλου υπερασπίσθηκε την ορθότητα των μειώσεων στα τέλη που επέβαλε η αντιπολίτευση κατά τη θητεία του Γ. Βούρου ισχυριζόμενη την  ύπαρξη πλεονασμάτων και ότι οι αυξήσεις που βάζει είναι εξυγίανση των οικονομικών για  κάλυψη ελλειμμάτων των ετών 2022-23! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους αναζητούν τους λόγους των αυξήσεων αρκεί να ρίξουν μια ματιά στους προϋπολογισμούς εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας των ετών 2023 και 2024 με συνολικές δαπάνες 5.521.004 και 7.543.769 αντίστοιχα, να παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση κατά 2.022.765 ευρώ, αυτό δεν εξηγήθηκε από τη διοίκηση Τομπούλογλου. 

Η διοίκηση ήταν ανένδοτη στην εφαρμογή των αυξήσεων με αποκορύφωμα το 77% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις οικίες όπου από 0,90 ευρώ τα καθόρισε σε 1,59 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και δεν δέχτηκε καμία πρόταση είτε για μείωση (Στ. Γατσούλης) είτε για επανεισαγωγή (Γ. Τζέλης) του θέματος, ενώ δεν έδωσε πειστικές  απαντήσεις για την τεκμηρίωση το πως υπολόγισε το 1 ευρώ/τμ για τους αθλητικού χώρους και σε κάθε περίπτωση δεν συμπεριέλαβε το αναλογούν κόστος ετοιμότητας την οποία πρέπει να έχει η υπηρεσία.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η εμφανής αδυναμία του δημάρχου και της αντιδημάρχου των οικονομικών να απαντήσουν σε ερωτήματα που έθεσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποβαθμίζοντας έτσι το περιεχόμενο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024, για να καλύψουν δε την αδυναμία αυτή επιστρατεύτηκαν και έκαναν παρέμβαση στη συνεδρίαση, ως πολίτες! οι Π. Γρετζελιάς και Χάρης Τομπούλογλου, ο τελευταίος δε για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις που επέβαλε ο αδελφός του δεν δίστασε να  επιτεθεί ετεροχρονισμένα στον πρώην δήμαρχο Σταύρο Κόντο για τις αυξήσεις που είχε κάνει πριν 17 χρόνια!!!

Ήταν τέτοια η δυσχερής θέση της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν το πως προβαίνουν στις υπέρογκες αυξήσεις, όταν η κοινωνία στο σύνολό της αντιμετωπίζει το μεγάλο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και την ενέργεια, που ο Γ. Τομπούλογλου ισχυρίσθηκε ότι την εισήγηση την έκανε η υπηρεσία του δήμου λησμονώντας ότι η εισήγηση φέρει την υπογραφή του και  ήταν απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής της οποίας προεδρεύει.