Η ακρίβεια κτυπά το σύνολο της κοινωνίας (δημοσκοπήσεις) – Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης

23

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής σφυγμομέτρησης της Palse, η οποία διενεργήθηκε από 18 έως 20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.107 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 88%) εκφράζουν ανησυχία (πολύ και αρκετά) σε σχέση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, μόνο ένας στους 100 πολίτες απαντά πως έχει επηρεαστεί «ελάχιστα έως καθόλου» και μόνο ένας στους εκατό «λίγο». Επτά στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν «μέτρια» με το άθροισμα αυτών των τριών να είναι 9% μειωμένο κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, στα τέλη του Οκτώβρη.

 

Στο ερώτημα ποιες δαπάνες σας απασχολούν περισσότερο, στην πρώτη θέση είναι τα τρόφιμα με 50% και ακολουθούν το ηλεκτρικό ρεύμα (28%), το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για θέρμανση (12%) και τα καύσιμα (4%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega,  η ακρίβεια «χτυπά» και όσους τοποθετούνται στη μεσαία τάξη. Το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις φετινές γιορτές σε σχέση με πέρυσι.

Τι λέει το ΙΝΚΑ

Περίπου 20% ακριβότερα, σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση καταναλωτών αναφέρει ότι διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, την πρωτοχρονιά του 2023 το κόστος για τα ίδια είδη αντιστοιχούσε σε περίπου 119,25 ευρώ.

Σημειώνεται πως στον υπολογισμό του κόστους, δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια!!!

Η κυβέρνηση

Είναι πασιφανές ότι η ακρίβεια πλήττει το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Κοινωνίας και δεν αντιμετωπίζεται με τις ασπιρίνες της κυβέρνησης, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό σε επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ να δηλώνει  ότι η “ακρίβεια δαγκώνει” και ο κυβερνητικός μηχανισμός να προπαγανδίζει την επενδυτική βαθμίδα, η οποία κανένα όφελος δεν προσφέρει στους καταναλωτές.

Η προ ημερών  σύσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), όπου ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά, μπορεί να εκτίμησε ότι διενεργούνται πλήθος ελέγχων αλλά αυτό δεν σταματά το ράλλυ των τιμών ιδιαίτερα στα τρόφιμα.