Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα 13 ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός όπως είχε ζητήσει ο Γ Γραμματέας του ΟΗΕ, ωστόσο οι ΗΠΑ εμπόδισαν την απόφαση και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

14

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα απέτυχε καθώς ασκήθηκε βέτο από τις ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου συγκλήθηκε αφού ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε το Άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ για πρώτη φορά από το 1971.

Από την 15μελή επιτροπή, τα 13 ψήφισαν υπέρ της πρόσκλησης, αλλά οι ΗΠΑ την εμπόδισαν και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Ο Α. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η Γάζα βρίσκεται σε «οριακό σημείο» και ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν σοβαρά από την πείνα.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αυξημένη πίεση για μαζικούς εκτοπισμούς στην Αίγυπτο».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι ήταν κατά της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα αφήσουν τη Χαμάς να ηγείται του εδάφους που κρατά ακόμη περισσότερους από 100 ομήρους.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια», επειδή η Χαμάς θα παραμείνει επικεφαλής.

Είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «φύτευε τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο… γιατί η Χαμάς δεν επιθυμεί να δει διαρκή ειρήνη, να δει μια λύση δύο κρατών».

«Για άλλη μια φορά αυτό το συμβούλιο απέτυχε»

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γάλλος απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι δεν βλέπει «καμία αντίφαση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προστασία των αμάχων με αυστηρό σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα», δήλωσε. «Και για το λόγο αυτό η Γαλλία ψήφισε υπέρ αυτού του ψηφίσματος. Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που παρακαλούμε για μια νέα, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Είπε επίσης ότι θα ήθελε το Συμβούλιο να είχε καταδικάσει επίσημα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Αυτό το συμβούλιο απέτυχε με την έλλειψη ενότητας και με την άρνησή του να δεσμευτεί πραγματικά για διαπραγματεύσεις», είπε.