“Οι Δασκάλες στα χρόνια του αλυτρωτισμού” καθήλωσαν το κοινό …

68

Τυχεροί ήταν όσες και όσοι παρευρέθησαν στην παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης της Μαρίας Πρέκα με τίτλο “Δασκάλες στα χρόνια του αλυτρωτισμού (1880-1913)”.  Δεν είναι μόνο το πάθος και η πολυετής επιμονή της Μαρίας Πρέκα για την έκδοση του βιβλίου, από εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης μάλιστα, ήταν και θαυμάσια παρουσίαση και ανάλυση της Νότης Ταχματζίδου για τη δομή  του βιβλίου καθώς και ο γλαφυρός και άμεσος λόγος του καθηγητή της θεωρίας της λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Αλεξίου συνέβαλε στην κατανόηση της μεθοδολογίας προσέγγισης ιστορικών γεγονότων που συνέβαλαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Η μελέτη πραγματεύεται την συμμετοχή των νέων κοριτσιών, ως δασκάλες, στην διατήρηση της γλώσσας και την προώθηση της Εθνικής Συνείδησης στις ελληνικές κοινότητες που ζούσαν έξω από τα τότε όρια του ελληνικού κράτους σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.   Απαντά ταυτόχρονα στα νέα ζητήματα  μορφωτικής και επαγγελματικής δυνατότητας των γυναικών στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου εντός μια εντόνου πατριαρχικής ελληνικής κοινωνίας. 

Εξετάζεται, στη μελέτη,  η δράση δημόσιων φορέων και συλλογικοτήτων που καθόριζαν τότε τα εκπαιδευτικά πράγματα τότε στη Ελλάδα αλλά δεν παραμένει έξω από το ενδιαφέρον η αναφορά σε ιστορίες των διδασκαλισσών αναδεικνύοντας τον ρόλο τους από τη δική τους σκοπιά.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τους εργαζόμενους της οποίας ευχαρίστησε η Μαρία Πρέκα όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας για την πολύχρονη συνεργασία σε ζητήματα εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης του σχολείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο νέος δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέκος Γούλας και Γιάννης Τζέλης καθώς και η πρώην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Ρένα χωρέμη.