Αγκάθι το “τέλος ταφής” στον προϋπολογισμό του Δήμου – Ο λογαριασμός στους πολίτες;

29

Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την μη επίτευξη στόχων στην ανακύκλωση των απορριμάτων, αδυναμία η οποία μεταφράζεται στην επιβολή του “Τέλους ταφής”, το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ως δαπάνη.

Συγκεκριμένα οι οφειλές, του συνόλου των δήμων της χώρας, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν εντός του 2024 προσδιορίζονται σε 240 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται:

  • 2022 80 εκατ. ευρώ
  • 2023 100 εκατ. ευρώ
  • Α εξάμηνο 2024 60 εκατ. ευρώ

Από το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών έχει γίνει αναφορά για συμψηφισμό με τους ΚΑΠ μόνο στις υποχρεώσεις του Α΄εξαμήνου του 2023 ποσού 50 εκατ. ευρώ, για τα υπόλοιπα δεν έχει γίνει πρόβλεψη χρηματοδότησης γεγονός που οδηγεί αυτομάτως σε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.

H ΚΕΔΕ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της στις επιβαρύνσεις των δήμων με το σχετικό τέλος και δια του προέδρου της ανήγγειλε την δικαστική προσφυγή για την κατάργηση των προσφάτως ψηφισθέντων νομοθετικών διατάξεων

Στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν.Χαλκηδόνας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα μια που ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμού του 2023 ήταν από την αρχή ελλειμματικός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες και την υποχρέωση για ισοσκελισμό του δημοτικού προϋπολογισμού.