Αντρέας Ελμαντζόγλου: Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά για τα άτομα με αναπηρία

26

 

του Αντρέα Ελμαντζόγλου*

Μερικά ενδιαφέροντα (και πικρά) στατιστικά για τα άτομα με αναπηρία/ΑΜΕΑ

 
 
 
 
 
Οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν ίσο(α) δικαίωμα/τα στην εργασία και το κράτος/κοινωνία/δήμος θα πρέπει να παρέχει σωστή Επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως επίσης υποστηριζόμενη απασχόληση η προστατευμένη εργασία στα άτομα με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες.
 
παρόλα αυτά
  • Μόνο το 10% με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας. Με ένα στους δυο να έχουν πλήρη απασχόληση. Και ένας στους 1 στους 33 είναι αυτοαπασχολούμενος.
  • Στα άτομα με μέτρια αναπηρία το ποσοστό εργασίας ανεβαίνει στο 26,6%.
  • Το 40,5% των νέων (16-24) και το 64,4% των ατόμων (25-34) με σοβαρή αναπηρία ζουν σε συνθήκες φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού. Ποίος είναι ο δείκτης απασχόλησης των νέων με αναπηρία? 10,6% με σοβαρή αναπηρία και 26,7% με μέτρια αναπηρία
Εκπαιδευτικά?
  • Το 25,4% ανθρώπων με σοβαρή αναπηρία έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό ενώ μόνο το 12,2% έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ποσοστά στα άτομα με μέτρια αναπηρία είναι ευτυχώς καλύτερα 8,2% και 29%
Λύσεις?
 
  • Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες, επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλαγή προκαταλήψεων σχετικά με την: απόδοση, εικόνα επιχείρησης (εξηγώ παρακάτω), δυνατότητες ικανότητες, συμπεριφορά ατόμων ΑΜΕΑ η με ειδικές ανάγκες.
  • Σπάσιμο του στίγματος, εκπαίδευση εργαζομένων σχετικά με την αναπηρία και ειδικές ανάγκες, εκπαίδευση της κοινωνίας, αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και μια αγκαλιά για όλους γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι το ωραίο.
 
Σκοπός είναι μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και να έχουν ολοι μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία η ειδικές ανάγκες η αυτονομία στην ενήλικη ζωή αποτελεί κύριο στόχο όπως επίσης η καθημερινή διαβίωση. Πράγμα που έχει γίνει δύσκολο για πολλούς.
 
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ (Στοιχεία έτους 2020), Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών.
Επεξεργασία: Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας
 
Το ξέρατε ότι υπάρχει “Αισθητικό άγχος” η οποία είναι η ανησυχία του εργοδότη πως η επιχείρησή του θα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στα μάτια των καταναλωτών λόγω της εργασίας κάποιου ΑμΕΑ και έτσι δεν προσλαμβάνει υπάλληλο ΑμΕΑ. ΦΡΙΚΗ- ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
 
 
* Ο Αντρέας Ελμαντζόγλου είναι Δραματοθεραπευτής για παιδιά με ειδικές ανάγκες