Το Ισραήλ βομβαρδίζει για τέταρτη μέρα την Γάζα

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας κτίρια κατοικιών και φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους δημοσιογράφους

19

 

Μετά από τρεις ημέρες μαχών κι επιχειρήσεων το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι έχει λάβει, πλέον, τον πλήρη έλεγχο του φράχτη στη Γάζα, εκεί από όπου εισέβαλαν το Σάββατο αιφνιδιαστικά Παλαιστίνιοι μαχητές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού δεν έχουν υπάρξει διεισδύσεις ενόπλων από την Δευτέρα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τοποθετήσει νάρκες στα σημεία όπου ο φράχτης έχει καταστραφεί.

Την ίδια στιγμή η ισραηλινή αεροπορία ανέφερε ότι χτύπησε περισσότερους από 200 στόχους της Χαμάς μέσα στη νύχτα, ενώ ο απολογισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχουν καταστραφεί ήδη 790 σπίτια, ενώ περισσότερες από 5.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές. 

Οι καταστροφές σε τρεις εγκαταστάσεις υδροδότησης έχουν αφήσει χωρίς νερό 400.000 ανθρώπους.

Οι αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα

Την ώρα που το μακελειό συνεχίζεται στη Γάζα και η αγωνία κορυφώνεται, ολοένα και περισσότεροι ηγέτες ξένων κρατών παίρνουν θέση στην αντιπαράθεση.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της Γάζας».

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας,  Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, δηλώνοντας «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο παρελθόν, έχουμε ήδη δει σφαγές, βάρβαρες σφαγές, εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ακόμη ο ηγέτης της Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ».

«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός, απαιτούμε να εφαρμοστούν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούμε να χαίρουν σεβασμού τα δικαιώματα των λαών και απαιτούμε να αρχίσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθούν τα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στη γη, στην ειρήνη. Συνηγορώ υπέρ του παλαιστινιακού λαού, συνηγορώ υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Μαδούρο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν επιθυμητό βήμα την παρούσα στιγμή», ανέφερε ο φιλελεύθερος συντηρητικός πρωθυπουργός μέσω X (του πρώην Twitter).

Πρόσθεσε πως θα διαπραγματευθεί τη διαδικασία με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Επτά Αργεντινοί και 18 Ταϊλανδοί νεκροί

Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις ξένων κρατών για υπηκόους τους που έχουν πέσει θύματα των πολεμικών συγκρούσεων στο Ισραήλ.

Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι επτά πολίτες της έχασαν τις ζωές τους, ενώ άλλοι 15 αγνοούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Σαντιάγο Καφιέρο 625 υπήκοοι της χώρας έχουν ζητήσει τη βοήθεια των αρχών για να επαναπατριστούν.

Η Μπανγκόγκ ανακοίνωσε ότι δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί.

Εξάλλου στη Βιέννη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις πολίτες με διπλή, αυστριακή και ισραηλινή, υπηκοότητα μπορεί να είναι μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς.

«Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα, που έμειναν πρόσφατα στο νότιο Ισραήλ ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των πολλών ξένων που απήχθησαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση», ανακοίνωσε το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ

ΠΗΓΗεφσυν