Αγαπητοί φίλοι,
Είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στις Περιφερειακές εκλογές 8/10/2023, με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, με υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, τον κ. Γιώργο Ιωακειμίδη . Θεώρησα λοιπόν υποχρέωσή μου, να παραθέσω κάποιες απόψεις μου ώστε να γνωριστούμε καλύτερα.
Ζω, από το 1982, σε μια περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής, την περιοχή Απομάχων.Η περιοχή μας έχει δυο όρια. Από την μια πλευρά τον Κηφισό ποταμό και από την άλλη την εθνική οδό.
Ο Κηφισός ποταμός, συγκεκριμένα το τελευταίο φυσικό ανοιχτό τμήμα του Κηφισού ποταμού είναι ένας παράδεισος, μια όαση πρασίνου που δίνει ανάσα στην πόλη. Δυστυχώς καταπατήσεις ακόμη και από δημόσιους φορείς, στερεά και υγρά απόβλητα που πέφτουν παράνομα, μπαζώματα, θέτουν σε κίνδυνο τον ποταμό και το ρέμα Καναπίτσας.
Παρόλα αυτά και σε πείσμα αυτών των αλλοιώσεων ο ποταμός συνεχίζει και αναπνέει ακόμη και σήμερα. Μετατρέπει την περιοχή σε έναν επίγειο παράδεισο, κάνει ηπιότερο το κλίμα των γύρω περιοχών και τροφοδοτεί με οξυγόνο όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Την πόλη μου Ν. Φιλαδέλφεια -Ν. Χαλκηδόνα δεν διατρέχει μόνο ο Κηφισός, αλλά και οι παραπόταμοι Ποδονίφτης και Γιαμπουρλάς. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε την εικόνα της περιοχής μετά από μια ανάπλαση σε ευρωπαϊκά πρότυπα του Κηφισού και των παραπόταμών του. Όνειρό μου αυτή η ανάπλαση του ποταμού.
Στόχος επιβάλλεται να είναι η προστασία από τις παράνομες δραστηριότητες σε όλο το ανοιχτό τμήμα, η προσπάθεια διάνοιξης και ξεμπαζώματος κάποιων κλειστών τμημάτων, αλλά και η ανάκαμψη του φυσικού οικοσυστήματος των ποταμών ακολουθώντας πρακτικές των τελευταίων χρόνων στις μεγάλες ευρωπαικές πόλεις.
Έχει γίνει πεποίθηση σε όλο τον σύγχρονο κόσμο ότι
η αποκατάσταση των αστικών ποταμών αποτελεί κομμάτι της προσαρμογής των βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων στην κλιματική αλλαγή και στις πλημμύρες που ταλαιπωρούν τις πόλεις εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Ανοιχτά ποτάμια, ζώνες πρασίνου για την Αττική, ασφάλεια για τους πολίτες.
Καιρός να υλοποιήσουμε και στην χώρα μας τέτοια προγράμματα.
Υπόσχεσή μου να αγωνιστώ σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο μακρινό 2007 υπήρξα ένας από τους βασικούς διοργανωτές της κίνησης «Σώστε τον Κηφισό» ( μαζί με τον Κώστα Ευαγγελινό , τον Χλιάρα Σταμάτη και τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη) μιας κίνησης που αγκάλιασε η τότε δημοτική αρχή και υλοποιήθηκε με την συμμετοχή της τότε επιτροπής παιδείας του Δήμου μας.
Μετά από πρόσκληση μας, που βρήκε την θετική ανταπόκριση όλων των διευθυντών των σχολείων της περιοχής, διοργανώθηκε δράση η οποία περιλάμβανε,
καθαρισμό του ποταμού από τους μαθητές όπου είχαμε την πολύτιμη βοήθεια της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων
και συναυλία στην οποία συμμετείχαν 11 μαθητικά συγκροτήματα της πόλης μας.
Βεβαίως ο Φορέας Διαχείρισης του Κηφισού, ο οποίος στην πραγματικότητα ποτέ δεν επανδρώθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς, κατέρρευσε το 2010 κι έκτοτε δεν έχει φανεί κανένα φως στο τούνελ. Το 2011 ενσωματώθηκε στον Μητροπολιτικό Φορέα ανάπλασης και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής ο οποίος είναι ανενεργός από τότε
Επίσης, δυστυχώς, ο δήμος που ζω Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας δεν συμμετέχει προς μεγάλη μου έκπληξη στο «Ελληνικό δίκτυο δήμων με ποτάμια»
Παραθέτω τμήμα άρθρου της εφημερίδας «Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» σχετικό με την τότε δράση μας.
« Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού και Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας
Σημαντικού ενδιαφέροντος εκδήλωση παρουσίασης σχεδίων μελέτης για την ¨Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού & Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας¨ πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ) ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Υπεύθυνος για την παρουσίαση, ήταν ο διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μελέτες του σχετικά με την ανάπλαση αστικών ποταμών (Τάμεσης), καθηγητής Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος, μαζί με την ομάδα των νεαρών αρχιτεκτόνων James Hall, Ναταλίας Κοκοτού, Κλαίρης Ξενοφώντος και Δημήτρη Σοφού -τη μελέτη είχαν συνδράμει επιστημονικά και οι ειδικοί σύμβουλοι Chris Gilbert και Μυρτώ Κολίρη-, ενώ την εκδήλωση προλόγισαν ο Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού Κωνσταντίνος Λάσκαρης και ο δημοσιογράφος της ¨Καθημερινής¨ Σπύρος Κάραλης.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση-προσέλευση του κόσμου καθώς και εκπροσώπων δεκάδων τοπικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, που έδωσαν δυναμικά το παρών, και είχαν την ευκαιρία μετά το πέρας της παρουσίασης, να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις απορίες τους.
Τον διοργανωτή, Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνος Βατίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας Brun James, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η Διευθύντρια του ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση Ειδικών Έργων) Παναγιώτα Καπερώνη συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής Παρασκευή Παπαπάσχου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας Γιώργος Τσοπανίδης και η Δημοτική Σύμβουλος Λίτσα Αμανατίδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων Μανώλης Πούλιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Σκοπελίτης, ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης Προκόπης Μπελεχρής, η Δημοτική Σύμβουλος Μοσχάτου Βάσω Σταυροπούλου, το μέλος του Δ.Σ του φορέα ¨Κηφισός¨ και πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής Παναγιώτης Τσίτουρας, ο Πρόεδρος του EcoCity Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS Απόστολος Αλωνιάτης, εκπρόσωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΛΑΟΣ και πλήθος κόσμου.
Επίσης η τότε δημοτική αρχή για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τα ποτάμια μας διοργάνωσε δράση ενεργοποιώντας τα σχολεία;
“Σώστε τον ΚΗΦΙΣΟ”
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, σε συνεργασία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς & μαθητές των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας, καθώς και του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου “Σχολές Χατζήβεη”, διοργάνωσαν εκδήλωση στη θέση “Βρυσάκι” του Δήμου Αχαρνών (στο ύψος του αμαξοστάσιου των ΗΛΠΑΠ της Νέας Φιλαδέλφειας) με θέμα “Σώστε τον Κηφισό”, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Στην εκδήλωση, που δεν πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω άστατου καιρού & βροχής, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π. Μανώλης Φουλεδάκης, ο Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού Ντίνος Λάσκαρης, περίοικοι & γονείς και περισσότεροι από 300 μαθητές οι οποίοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ευαισθητοποιήθηκαν για τη σωτηρία του Κηφισού ποταμού, μέσα από ομιλίες, ποιήματα, τραγούδια & θεατρικά δρώμενα και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους σε ζωγραφιές, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρέδωσαν Ψήφισμα με προτάσεις στο Γραμματέα του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού.
Ο Σταύρος Κόντος, μίλησε με τους μαθητές καθώς και με τον κόσμο, αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να περιηγηθεί στην κοίτη του Κηφισού και να ενημερωθεί από τους ανθρώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τα σπουδαία ευρήματα από τμήματα του Αδριάνειου υδραγωγείου που ανακαλύφθηκαν, ενώ νωρίτερα κατά το χαιρετισμό του δήλωσε πως: «Η ελπίδα για τη σωτηρία του Κηφισού και του Περιβάλλοντος γενικότερα, περνά από το “μέλλον”, μέσα από τη συμμετοχή παιδιών & νέων στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη φύση».
ΠΗΓΗ: από Δελτίο τύπου του Δήμου που εκδόθηκε 20 Νοεμβρίου 2007
link του άρθρου : https://www.kosmosnf.gr/2018/05/elege-kapote-dimos-neas-filadelfeias-gia-ton-kifiso/
Εδώ δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο για τον Κηφισό.
https://www.youtube.com/watch?v=2zLZjsZ-qC4
https://www.youtube.com/watch?v=go2Iq_UEmyM
Και εδώ ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για το σήμερα
https://www.pakoe.gr/2023/07/18/28920/?fbclid=IwAR1o4mAUV_jKfJSuvL7_pmFZjOZJt-L_-6t3pIdTZ5VMk-5D3aosvEGxPYc
Υστερόγραφο της τελευταίας στιγμής.
Πρόσφατα είδαμε την πρωτοβουλία υποψηφίου δημάρχου (στελέχους και υποστηρικτή του κυβερνώντος κόμματος και του μέχρι πρότινος περιφερειάρχη Αττικής) που ζήτησε την δέσμευση από τους υποψήφιους περιφερειάρχες για μη εγκιβωτισμό του τελευταίου ανοιχτού τμήματος του Κηφισού που βρίσκεται στην Απομάχων.
Κατ’ αρχάς να πω ότι μόνο ως πολύ θετική εξέλιξη μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την εξέλιξη αυτή.
Επειδή όμως προεκλογικά πολλά ακούγονται ( το ζήσαμε και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο) ας θυμηθούμε ποιες πολιτικές επέτρεψαν την εγκατάλειψη, την συγκάλυψη της καταστροφής , των καταπατήσεων, των παράνομων αποχετεύσεων στον ποταμό, ποιες πολιτικές ευθύνονται για την εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της Αττικής και ας αναλογιστούμε ποιος από τους υποψήφιους δημάρχους θα έχει θέληση να αγωνιστεί γι’ αυτό και ποιος υποψήφιος περιφερειάρχης έχουμε πιθανότητα να τηρήσει αυτή την δέσμευση.