Τοποθετήθηκε το πανάκριβο σπιτάκι ανακύκλωσης στην Παναγίτσα!

172

Χθες τοποθετήθηκε στον πέριξ του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, επί της οδού Βρυούλων, το “σπιτάκι ανακύκλωσης” 

Τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» (ή «πολύκεντρα ανακύκλωσης») αποτελούν ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων («Ανταποδοτική Ανακύκλωση») με τη μορφή μικρού σπιτιού, στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να αφήνουν συσκευασίες (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια) εισπράττοντας ένα αντίτιμο αξίας 0,03 ευρώ/συσκευασία, με τη μορφή κουπονιού.

Για τα σπιτάκια αυτά έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική της Περιφέρειας Αττικής  θέτοντας εγγράφως το ερώτημα “έναντι ποιας ανάλυσης αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής να αφιερώσει σχεδόν το 50% (48 εκατ. ευρώ) του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού (98 εκατ. ευρώ) σε «σπιτάκια ανακύκλωσης»”

Από την ΕΕ κρίνεται ως υψηλό το κόστος 372.000 ευρώ για την αγορά ενός «σπιτιού ανακύκλωσης» και την επεξεργασία 55 τόνων/έτος. Πέρα από τις σχετικές ανησυχίες της η Κομισιόν αναρωτιέται «σε ποια βάση έγινε η εκτίμηση [για το κόστος] της προμήθειας;» τη στιγμή που έρευνα αγοράς των ευρωπαϊκών υπηρεσιών έδειξε ότι παρόμοιος εξοπλισμός είναι διαθέσιμος «μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ, δηλαδή 5 με 10 φορές λιγότερο» κόστος.

Η επιστολή της ΕΕ αναφέρεται επίσης η διαπίστωση ότι «οι τεχνικές προδιαγραφές των διαγωνισμών φαίνεται να ευνοούν έναν συγκεκριμένο παραγωγό». Τα έγγραφα των διαγωνισμών για την προμήθεια «σπιτιών ανακύκλωσης» στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου αναλύθηκαν και «βρέθηκε να είναι σχεδόν πανομοιότυπα από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών», οι οποίες «φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τις προσφορές ενός συγκεκριμένου προϊόντος που διατίθεται στην αγορά, συγκεκριμένα τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” της ΤΕΧΑΝ [κατασκευαστής των σπιτιών]».

Η αποτελεσματικότητα της επένδυσης σε σχέση με τους στόχους ανακύκλωσης είναι ένα άλλο σκοτεινό σημείο της ιστορίας αυτής.

Ωστόσο θεωρείται  πιθανόν να έχουμε άμεσα φωτογραφίες των Γ. Βούρο και Χ. Τομπούλογλου με τον Γ. Πατούλη μπροστά στο “σπιτάκι ανακύκλωσης”, αν και τα τελευταία σύννεφα στην στήριξη της ΝΔ στον Γ. Πατούλη έχουν πληθύνει, μετά το ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο.