Εκκενώσεις τουριστών δια θαλάσσης στη Ρόδο – Πέντε ημέρες στο έλεος της φωτιάς το νησί

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται. Πρόκειται για Το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

9

Κόλαση φωτιάς στο νησί των ιπποτών. Εκκενώσεις χωριών και εγκλωβισμός πυροσβεστών και μοναχών σε μοναστήρι στην Υψενή. Σε ξενοδοχειακές μονάδες έφτασαν οι φλόγες. Επιχείρηση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος. Σε αρκετές περιοχές του νησιού γίνονται ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος και υπάρχουν διακοπές υδροδότησης.

Μάλιστα επειδή στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εκατοντάδες τουρίστες έχουν χρειαστεί να εκκενώσουν με όποιον τρόπο μπορούν ακόμα και με τα πόδια και γι’ αυτό έχουν επιστρατευτεί ακόμα και αγροτικά και φορτηγά.

Για την επιχείρηση διάσωσης δια θαλάσσης όπου πάνω από 1.500 άτομα έχουν φύγει από παραλίες σε Λάρδο και Κιοτάρι, ενώ επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα του λιμενικού, πάνω από 30 ιδιωτικά σκάφη, 2 σκάφη Στρατού Ξηράς, ενώ σπεύδει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και απογειώθηκε ελικόπτερο του Λιμενικού από τον Μαραθώνα.