ΕΛΣΤΑΤ: Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Ιούνιο

Δεν συμμερίζονται οι πολίτες τα κυβερνητικά «πανηγύρια» για τον πληθωρισμό, την ώρα που οι ανατιμήσεις στη διατροφή είναι έως και 9 φορές μεγαλύτερες. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο είναι αποκαλυπτικά.

10

Ο δείκτης διατροφής – μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψε τον Ιούνιο του 2023 νέα επιτάχυνση σε σχέση με τον Μάιο, κατά 2,1%. Μάλιστα σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, το ποσοστό αύξησης στα τρόφιμα ήταν στο 12,2% έναντι 11,6% τον Μάιο. Πρωταγωνιστικό ρόλο καταγράφουν τα γαλακτοκομικά & αυγά όπως επίσης τα λαχανικά και έλαια – λίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 15,3%, λαχανικά 14,7%, έλαια-λίπη 14,2%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 13,2% και κρέατα 11,4%.

Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά 21,7% και το φυσικό αέριο κατά 54,7% μετά και τη παραμονή της τιμής του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Τα καύσιμα – λιπαντικά μειώθηκαν κατά 21,4%. Αύξηση κατά 18,8% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο κατέγραψαν οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,8% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου του 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις  ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.