Κώστας Ευαγγελινός: Υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τους ΚΑΠ για το 2022.

77

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι ετήσιοι απολογισμοί του έτους 2022. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε ευρώ 643.381,35 και δαπανήθηκαν ποσά ευρώ 631.427,80. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις των Σχολικών Επιτροπών μέσω ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ανέρχονται μόλις στο 65% περίπου των συνολικών εσόδων, οι έκτακτες επιχορηγήσεις  ανέρχονται στο 25% με το Δήμο να καλύπτει το υπόλοιπο 10%. Στα έσοδα δε του 2022 έχει συμπεριληφθεί και η Δ΄δόση των ΚΑΠ για το 2021 συνολικού ποσού 81.437,66 ευρώ.

Η υποχρηματοδότηση  των Σχολικών Επιτροπών από τους ΚΑΠ είναι γεγονός, όχι μόνο από την ανάλυση των εσόδων αλλά και τα παράπονα των συλλόγων γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ελλειπή κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών και μικροσυντηρήσεων των σχολικών μονάδων. Δεν είναι δυνατόν οι σχολικές ανάγκες να καλύπτονται από έκτακτες επιχορηγήσεις. 

Οι κινήσεις για τις δύο σχολικές επιτροπές το 2022 έχουν ως εξής:

Την πρόσφατη περίοδο και με αφορμή τις διπλές βουλευτικές εκλογές παρουσιάστηκε το φαινόμενο τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη να συνοδεύουν την πρώην υπουργό παιδείας κ. Κεραμέως σε περιοδείες της στην πόλη μας με το ερώτημα να παραμένει, της έθεταν υπόψη τις ανάγκες των σχολικών επιτρόπων και των υποδομών σχολικών μονάδων ναι ή όχι; Είναι ευθύνη πρωτίστως της Κυβέρνησης και δευτερευόντως  της διοίκησης Γιάννη Βούρου, η οποία διαχειρίζεται τα κονδύλια, η μη επίλυση των προβλημάτων;

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος δαπανών για την παιδεία ανέρχεται στο 5,1% του ΑΕΠ, ενώ στη χώρα μας ανέρχεται σε 4% (eurostat 2019), χωρίς να αναμένεται αύξηση μία που το πρόγραμμα σταθερότητας 2024-2026 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ προβλέπει μείωση δημόσιων δαπανών για υγεία, παιδεία κλπ της τάξης του 10%, αφού έχει μάλιστα αφαιρεθεί ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας.  

Οι καιροί είναι άσχημοι για την παιδεία και κάθε τι δημόσιο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει να κάνει κυρίως με τις πολιτικές για τα κοινά αγαθά όχι με επικοινωνιακά τρίκ ένθεν και ένθεν. 

Κώστας Ευαγγελινός