“Το Λιμενικό μας τράβηξε και το σκάφος αναποδογύρισε” – Νέες μαρτυρίες επιζώντων στο Reuters

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων από το ναυάγιο στην Πύλο, το σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες ανατράπηκε έπειτα από προσπάθεια ρυμούλκησής του από το Λιμενικό.

19

Reuters για Πύλο: "Το Λιμενικό μας τράβηξε και το σκάφος αναποδογύρισε" - Νέες μαρτυρίες επιζώντων

Μαρτυρίες επιζώντων από την βύθιση του πλοιαρίου ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες που ενοχοποιούν το Λιμενικό δημοσιεύει σε εκτενές του ρεπορτάζ σήμερα το Reuters.

Σύμφωνα με όσα είπαν 6 από τους 9 διασωθέντες στις μαρτυρίες τους, την ευθύνη για την βύθιση του πλοίου φέρει το ελληνικό Λιμενικό, καθώς, όπως είπαν στις δικαστικές αρχές, έκανε μία προσπάθεια ρυμούλκησης, η οποία προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους. Τρεις άλλοι μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την ανατροπή του Adriana, στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες.

Παράλληλα, έδωσαν καταθέσεις για τους διακινητές στη Βόρεια Αφρική που τους στοιβάξανε στο πλοίο ενώ αφηγήθηκαν και τις κολασμένες συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και κάτω από το κατάστρωμα, χωρίς φαγητό ή νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τους φωνάζαμε να σταματήσουν”

Ένας Σύρος επιζών δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι μετανάστες που επέβαιναν στο Adriana, το οποίο είχε χαλάσει καθ’ οδόν προς την Ιταλία, φώναξαν “Σταματήστε!” όταν ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προσέδεσε ένα σχοινί στην πλώρη του Adriana και άρχισε να το τραβάει ενώ ανέπτυσσε ταχύτητα.

Το σκάφος των μεταναστών έγειρε αριστερά και δεξιά και στη συνέχεια αναποδογύρισε, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία.

ναυαγιο Πυλος

 

ναυαγιο Πυλος

Οι καταθέσεις των έξι μαρτύρων έρχονται σε αντιδιαστολή με τις δημόσιες δηλώσεις του Λιμενικού και της κυβέρνησης, οι οποίες ανέφεραν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους και ότι αυτό ανατράπηκε όταν το λιμενικό βρισκόταν σε απόσταση περίπου 70 μέτρων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που αποτελούν αντικείμενο εμπιστευτικής και εν εξελίξει έρευνας από εισαγγελείς. Ο νόμος απαγορεύει στους Έλληνες εισαγγελείς να σχολιάζουν έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι εννέα επιζώντες υπέβαλαν τις καταθέσεις τους στις 17-18 Ιουνίου στους ερευνητές που διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για την τραγωδία. Η ομάδα των υπόπτων διακινητών, που συνελήφθησαν στις 15 Ιουνίου με κατηγορίες που περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία, λαθρεμπόριο μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου, έχουν φυλακιστεί εν αναμονή μιας πληρέστερης έρευνας και αρνούνται ότι διέπραξαν τα συγκεκριμένα αδικήματα.

ναυαγιο Πυλος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ THETOC

 

 

 

 

ΠΗΓΗTHETOC