Με τεθωρακισμένα προσπαθεί η Γαλλική Κυβέρνηση να καταστείλει τα βίαια επεισόδια

Τρίτη νύχτα διαμαρτυριών και βίαιων ταραχών συγκλονίζουν τη Γαλλία μετά τη δολοφονία του αδικοχαμένου έφηβου.

25

Δεν κοπάζει ο ξεσηκωμός στη Γαλλία με αίτημα να αποδοθεί  Δικαιοσύνη για τον 17χρονο Ναέλ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, σχεδόν εξ επαφής, από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, και θα κηδευτεί το Σάββατο στην Ναντέρ. Τόσο η Ναντέρ όσο και άλλα προάστια έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών να συνεχίζονται με αποτέλεσμα περίπου 250 τραυματίες μέχρι τώρα.

Ένας 50χρονος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γουιάνα από «αδέσποτη» σφαίρα, από πυρά, σύμφωνα με γαλλικά Μέσα, που στόχο είχαν αστυνομικούς.

Ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 21 ετών, σκοτώθηκε στα περίχωρα της Νορμανδίας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ στη Ρουέν. Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το περιστατικό δεν συνδέεται με τα επεισόδια.

Στο μεταξύ ανακρίθηκαν συνολικά 875 άτομα, που προσήχθησαν στις κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας, ενώ 42.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιστράτευσε ακόμα και τεθωρακισμένα οχήματα διαμηνύοντας πως «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές έχουν βγει εκτός ελέγχου. Βανδαλισμοί καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και δημόσιων κτιρίων, εμπρησμοί αυτοκινήτων και περιπολικών συνθέτουν την εικόνα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη διακοπή κυκλοφορίας ΜΜΜ το βράδυ της Παρασκευής. Νομαρχιακό διάταγμα επιτρέπει τη «καταγραφή και μετάδοση εικόνων» με drones, στους δήμους του Σεν Σαν Ντενί και του Οτ-ντε-Σεν.

 

 

ΠΗΓΗεφσυν