Αίτηση για ένταξη στο μπλοκ BRICS υπέβαλε η Αιθιοπία

9

Η Αιθιοπία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.

«Έχουμε κάνει αίτηση για ένταξη και ελπίζουμε σε θετική απάντηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μέλες Άλεμ.

Τα τελευταία χρόνια, οι BRICS έχουν αποκτήσει παγκόσμια οικονομική σημασία με περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να επιδιώκουν να ενταχθούν στο μπλοκ. Τον περασμένο μήνα, Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερες από 19 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στις BRICS.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Ινδονησία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS.

«Ως χώρα που υπήρξε ιδρυτικό μέλος παγκόσμιων θεσμών όπως η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ, και καθώς επιδιώκουμε να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι σημαντικό να ενταχθούμε σε μπλοκ όπως οι BRICS», είπε ο αξιωματούχος.

Αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (εξ ου και BRIC), ο όμιλος πρόσθεσε τη Νότια Αφρική το 2010 και τώρα αναφέρεται συνήθως ως BRICS. Τα πέντε κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.