26 Ιουνίου: Παγκόσμια Μέρα κατά Ναρκωτικών, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

16

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2023 (26 Ιουνίου), το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα #Πάμε μαζί, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

Στην Ελλάδα σήμερα, 40 ακριβώς χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης, του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, χρειάζεται να δείξουμε ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα, ώστε να εστιάζουμε:

Στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες.
Στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα.
Στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή.
Στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές κρίσεις.
Στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στον στιγματισμό και στην περιθωριοποίηση.

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Για αυτό, #ΠάμεΜαζί για δημόσιες, δωρεάν, προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, που σέβονται τις ανάγκες, τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών.

#ΠάμεΜαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς!

Η καμπάνια #ΠάμεΜαζί πλαισιώνεται από ανοικτές εκδηλώσεις των προγραμμάτων απεξάρτησης στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης. Στην Αθήνα οι κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τον αγώνα δρόμου RACE4LIFE (17 Ιουνίου) και την παράσταση «Η μύτη» του Γκόγκολ, σύμπραξη ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ και Εθνικού Θεάτρου (23 Ιουνίου). Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Αττική

 

ΑΤΤΙΚΗ

RACE4LIFE2023

17/6/2023, 18:30: Περιβάλλων χώρος Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ)
Στον μη επαγγελματικό αγώνα RACE4LIFE 2023 επιλέγουμε συμμετοχή διάρκειας 1 ή 2 ωρών και καλύπτουμε στον χρόνο αυτόν την απόσταση που θέλουμε, τρέχοντας ή περπατώντας. Σημείο εκκίνησης τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Ελεύθερη συμμετοχή, κάντε τώρα online εγγραφή: https://www.myrace.gr/event/5628/registrations.html.

Πριν από τον αγώνα θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός του πάρκου στο ΣΕΦ. Μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει μουσικό δρώμενο.  Διοργάνωση ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και Τομέας Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ.

ΚΕΘΕΑ & 18 ΑΝΩ στο Εθνικό

23/6/2023, 18.00: Εθνικό Θέατρο -Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».
Θεατρική ομάδα αποτελούμενη από μέλη του ΚΕΘΕΑ και του 18 ANΩ παρουσιάζει αποσπάσματα από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ «Η μύτη», υπό μορφή αναλογίου. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του πεντάμηνου πιλοτικού προγράμματος εργαστηρίων που οργάνωσαν το Εθνικό Θέατρο, το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ για μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Nero J θα παρουσιάσει μουσικές του συνθέσεις.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

20-21/6/2023, 20.30: Θέατρο Αγ. Δημητρίου. Η Ομάδα Θεάτρου του προγράμματος οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ανεβάζει τη «Φαύστα του Μποστ».

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ | ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

26/6/2023, 19:30, Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Rex. Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζουν την παράσταση «Ριζώματα» και έκθεση γραφιστικής, κεραμικής και φωτογραφίας. Τα «Ριζώματα» είναι παράσταση ζωντανής μουσικής και χορού με αφετηρία παραδοσιακούς μύθους, τραγούδια και χορούς, ιδωμένους με σύγχρονη ματιά αλλά και σεβασμό στα παραδοσιακά μοτίβα. Μουσική: Δημήτρης Μητσοτάκης, διδασκαλία χορού: Βαγγέλης Κουτσοπάνος, θεατρική διδασκάλα: Δημήτρης Μικιός.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ | ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ

26/6/2023, 10:00-14:00, Εμ. Μπενάκη 84. Η νέα Μονάδα Ψυχιατρικής Συννοσηρότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ διοργανώνει ανοικτό σπίτι, για να υποδεχτεί χωρίς ραντεβού ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή στο περιβάλλον τους συγχρόνως ψυχιατρικό πρόβλημα και κάποια μορφή εθισμού. Το ανοικτό σπίτι είναι μια ευκαιρία πρώτης γνωριμίας με τον χώρο της μονάδας και τους ανθρώπους της και ενημέρωσης για την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει.

ΘΗΣΕΙΟ | ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ

17/6/2023, 19:00-22-30.  Μουσείο Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών ΜακρονήσουΚαλλιτεχνικό εργαστήρι από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από την ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού  ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Οι Σύλλογοι Οικογένειας πραγματοποιούν επίσης ενημερωτικές δράσεις την ίδια μέρα, 11:00-13:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και την επομένη 18/6/2023, 11:00-13:00 στην Πλατεία Κοραή.

ΚΟΛΩΝΟΣ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

28/6/2023, 19:30, Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Τελετή ολοκλήρωσης της θεραπευτικής πορείας για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

ΚΥΨΕΛΗ ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

28/6/2023, Δροσοπούλου 41. Εγκαίνια του ισογείου και της ταράτσας του κτιρίου του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην οδό Δροσοπούλου ως χώρων πρασίνου με καλλιέργειες φυτών και λαχανικών. Η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου έγινε από μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, σε συνέχεια ειδικής εκπαίδευσης που έλαβαν από τον Δήμο Αθηναίων.

ΜΕΝΙΔΙ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

9/6/2023, 20.30, Κεντρική πλατεία Μενιδίου. Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από την Ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ ΑΧΑΡΝΩΝ.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ | ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

27/6/2023, 19.30, Σκεπαστό Αττικής οδού στη Μεταμόρφωση. Ανοικτή συναυλία της Μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ και ενημέρωση του κοινού από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του προγράμματος. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης.

ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ | ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

23/6/2023, 19.30, Πλατεία Αγ. Σοφίας Δήμου Νέου Ψυχικού. Πολιτιστικό μουσικό διήμερο με σύνθημα: #ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ. ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΜΑΙ, ΖΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ με τη συμμετοχή μαθητών/τριών σχολείων του Δήμου Φιλοθέης – Νέου Ψυχικού, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού. Παίζει η Μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ και συμμετέχουν αφιλοκερδώς η Γιώτα Νέγκα και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ | ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

26/6/2023, 19:00-22:00, Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Εκδήλωση σε συνεργασία με  το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλανδρίου. Ενημερωτικό περίπτερο, δράσεις ενημέρωσης του κοινό, εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων και  μουσικό  δρώμενο από το συγκρότημα της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ «Κρουστωδία» μαζί με τον Κώστα Κωνσταντάτο από τους ENCARDIA και τους AL  CEDO.