Λεωνίδας Πιάκης: 4ετία 2015-2019, τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

64

 

1.Το τρίτο μνημόνιο δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είχε επιβληθεί από την τρόικα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα προέκυπτε μετά τις εκλογές του 2015 από τη στιγμή που η τρόικα ζητούσε επίμονα το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%, που στο ΑΕΠ των 180 δις αντιστοιχούσε σε 8,1 δις και εάν τελικά μας είχε επιβληθεί, θα είχε προκαλέσει ακόμη βαθύτερη οικονομική ύφεση, φτωχοποίηση, ανεργία κ.λ.π..

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για τη μείωσή του και πέτυχε 0,5% ή 0,9 δις για το 2016, 1,5% ή 2,7 δις για το 2017 και 3,5% ή 6,3 δις για το 2018 και μείωσή του μετά από 2 χρόνια στο 2,5%.
Στη συνέχεια βέβαια προέκυψε η αναστολή της εφαρμογής του πλεονάσματος λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού. Θα τεθεί ξανά σε ισχύ από το 2024 με το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος να ανέρχεται στο 2 με 2,5%.
2. Έγινε ρύθμιση του χρέους με μετάθεση των υψηλών δόσεων σε μελλοντικές περιόδους (μετά το 2034) που το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί και θα είναι ευκολότερη η αποπληρωμή των δόσεων και ευκολότερος ο δανεισμός. Για παράδειγμα οι δόσεις των δανείων από 22 δις ανά έτος μειώθηκαν στα 9 δις για να περιοριστούν οι ανάγκες δανεισμού και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.
3. Έγινε νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με σημαντική προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που αποτελούν τα διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.
4. Ολοκληρώθηκαν επιτέλους τα μεγάλα δημόσια έργα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εντός του 2017, όπως ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πάτρας-Ιωαννίνων, η διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών που διαρκούσαν σκόπιμα για πολλά χρόνια με ανυπολόγιστο κόστος.
5. Έγινε η αντιστροφή της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη από το 2018. 
6. Έγινε ο ενεργειακός σχεδιασμός που προέβλεπε την ήπια μετάβαση από τη λιγνιτική παραγωγή (έως το 2028 ) σε λιγότερο ρυπογόνες παραγωγές με αύξηση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, τον περιορισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και τη συγκράτηση του κόστους της kwh σε χαμηλά επίπεδα. Η ΝΔ άλλαξε το σχεδιασμό κλείνοντας αμέσως λιγνιτικά εργοστάσια συνολικής ισχύος 3,5 GW και προκάλεσε μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη από το 30% στο 10% και αύξηση της συμμετοχής του εισαγόμενου αερίου στο 40% και των εισαγωγών από Τουρκία και Βουλγαρία στο 18%. Στοιχεία ΡΑΕ 2020. Η αλλαγή του ενεργειακού σχεδιασμού από τη ΝΔ και ο τρόπος εφαρμογής του χρηματιστηρίου ενέργειας από το 2020 προκάλεσαν την εκτόξευση του κόστους της kwh.
7. Θεσμοθετήθηκε με μεγάλη προσπάθεια ένας εξαιρετικός νόμος του πόθεν έσχες παρά την αντίθεση του δικαστικού σώματος που προσπάθησε με κάθε τρόπο να μην τον αποδεχθεί ως αντισυνταγματικό, διότι δεν δεχόταν να συμπεριληφθεί σε αυτόν.
8. Εφαρμόστηκε ίσως για πρώτη φορά ο ΑΣΕΠ με τόσο αδιάβλητο τρόπο, χωρίς συνέντευξη, η οποία επανήλθε αμέσως από τη ΝΔ με σκοπό να επανέλθουν οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί.
9. Δημιουργήθηκε οικονομικό μαξιλάρι 37 δις, για πρώτη φορά στην ιστορία το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ  που της επέτρεψε τον δανεισμό με ευνοικότερους όρους.
10. Στην εξωτερική πολιτική, με πρωτοβουλία του ΤΣΙΠΡΑ δημιουργήθηκε η συνεργασία των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Μάλτας, Ιταλίας και Κύπρου με διασκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας.
11. Τέλος το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ το τόλμησε για να δείξει την αντίθεση του Ελληνικού λαού στα υπερβολικά αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που είχαν επιβληθεί από την τρόικα και τη Γερμανία που τόσα δεινά προκάλεσαν στο λαό μας. Το ναι ή το άχι αφορούσε τα δυσβάσταχτα μέτρα και όχι την παραμονή μας στην ΕΕ και το € όπως θέλουν σκόπιμα να το παρουσιάσουν τα άλλα κόμματα.
 
Το είχε προσπαθήσει και η κυβέρνηση του 2012 επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου αλλά της το απαγόρευσαν με το γνωστό τρόπο που όλοι θυμόμαστε.
 
Λεωνίδας Πιάκης