Κώστας Ευαγγελινός: Διόγκωση του ελλείμματος στις 905 χιλ. ευρώ στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης του Δήμου Ν Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας βλέπουμε να εκτινάσσεται στις 905.117 ευρώ από 146.064 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

213

 

Διόγκωση του ελλείμματος στις 905 χιλ. ευρώ στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας

Προβληματική χαρακτηρίζεται η ρευστότητα του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις του «μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες δημοσιεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εκθέσεις δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο με το πρώτο τρίμηνο του 2023 το έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης να εκτινάσσεται στις 905.117 ευρώ από 146.064 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Στη διαδικτυακή βάση του «μηχανισμού» συλλέγονται τα στοιχεία που αντλούνται απευθείας από τα πληροφοριακά συστήματα των Δήμων και ελέγχονται για την αξιοπιστία των. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι γενικής μορφής, τα δε αναλυτικά στοιχεία, που δεν δημοσιεύονται, ενδέχεται να ερμηνεύσουν καλύτερα αλλά και να τροποποιήσουν μια γενική εικόνα για τα οικονομικά του δήμου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αναφέρονται σε  4 κατηγορίες: η πρώτη είναι τα διαθέσιμα δηλαδή το ταμείο και οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, η δεύτερη είναι οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε τρίτους, η τρίτη είναι οι εκκρεμείς υποχρεώσεις σε τρίτους και η τέταρτη περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τρίτους.

Αν τα ποσά της πρώτης κατηγορίας υπερβαίνουν τα κονδύλια του συνόλου των ποσών των άλλων τριών κατηγοριών το μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι ο δήμος στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Στην αντίθετη περίπτωση ο δήμος χαρακτηρίζεται από έλλειψη σε κεφάλαιο κίνησης.

 

 Ας δούμε ποια είναι η εικόνα το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Τα διαθέσιμα  ανέρχονται σε 2.532.232 ευρώ  ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 2.678.296 ευρώ παρουσιάζοντας έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης στο ποσό των 146.064 ευρώ.

Τα δεδομένα, που ο ίδιος ο Δήμος δίδει στον «μηχανισμό αποτροπής» για το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζουν μια δυσμενή για τον Δήμο κατάσταση. Το έλλειμμα διογκώνεται επικίνδυνα και οι επιπτώσεις του στην διαχείριση του ετήσιου προϋπολογισμού είναι πασιφανείς με συνέπεια να έχουμε μηνιαίους ή διμηνιαίους προϋπολογισμούς.  

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα διαθέσιμα  ανέρχονται σε 2.675,515 ευρώ  ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 3.580.632 ευρώ εκτινάσσοντας το έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης στο ποσό των 905.117 ευρώ.

Η απερχόμενη διοίκηση του Γιάννη Βούρου βάζει λοιπόν την δική της σφραγίδα στα οικονομικά του δήμου και οι πολίτες τον Οκτώβριο θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της πόλης και τα οικονομικά του Δήμου.

Κώστας Ευαγγελινός

Οικονομολόγος