Πέσαν οι πλατφόρμες.
Προς τι ο σάλος και η έκπληξη; Κυβερνοεπίθεση είπαν. Υπερβολικά χτυπήματα, λέει.. Όλοι οι χάκερς του κόσμου μπήκαν στην πλατφόρμα των εξετάσεων της Γ´ Λυκείου στην Ελλάδα για να την ρίξουν. Αυτή ήταν η έννοια όλου του κόσμου. Να εμποδίσουν τα παιδιά της Γ´ Λυκείου στην Ελλάδα να πάρουν απολυτήριο.
Ας το δεχτούμε για λόγους καλής πίστης, χωρίς να έχουμε ακλόνητες αποδείξεις.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ένα σύνθετο αλλά σοβαρό εργαλείο ταχείας και εύρυθμης εξυπηρέτησης των πολιτών στη σχέση τους με το κράτος, είναι πράγματι μια εξελικτική διαδικασία.
Πρόκειται όμως για μια τέτοια στη χώρα μας; Ή πρόκειται για απλή ηλεκτρονική διαβίβαση εγγράφων; Πως βαθμολογείται σήμερα και ποιους εξυπηρετεί πραγματικά;
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, που αποδίδεται στον κο Πιερρακάκη, για όσους δεν το ξέρουν, δεν είναι παρά μια μερική αλλά πιστή αντιγραφή του Αγγλικού ηλεκτρονικού συστήματος. Περιορίζεται στην ηλεκτρονική υπογραφή, τις εξουσιοδοτήσεις, την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων, δηλώσεων προς την εφορία και τις αιτήσεις για επιδόματα και προγράμματα. Η υποβολή όμως δεν σημαίνει και λύση του προβλήματος. Αφού κάθε υποβολή εξετάζεται από κάθε δημόσιο φορέα, κάθε υπάλληλο δηλαδή, και λειτουργεί μεμονωμένα χωρίς την αναγκαία ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των υπουργείων και των φορέων του δημοσίου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκαρίφημα.
Ποιους αφορά; Ποιοι μπορεί να γίνουν χρήστες; Ποιους εξυπηρετεί; Η μεγάλη κατηγορία των ηλικιακά ανήμπορων ανθρώπων εξαιρείται. Οι ενδιάμεσες ηλικίες, όλο και φορτώνονται στα παιδιά τους για τις αιτήσεις και στα λογιστικά γραφεία. Για τα προγράμματα που εμπεριέχουν χρηματοδότηση, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Εκεί χρειάζεσαι ειδικό σύμβουλο.
Για να μην αναφερθώ σε απλά ζητήματα συσχετισμού στοιχείων Αμκα, ημερομηνίας γέννησης μεταξύ ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικού φορέα κλπ, που δημιουργούν προβλήματα στους ασφαλισμένους, χωρίς τον απαραίτητο συσχετισμό των στοιχείων από τους δημόσιους φορείς.
Πως λοιπόν βαθμολογείται και αξιολογείται αυτή η λεγόμενη εξέλιξη; Αναγκαία μεν, υπερτιμημένη δε. Θετική μεν, αναποτελεσματική δε. Νεογέννητη μεν, απροστάτευτη δε. Εξελικτική μεν, ελλειπτική δε.
Απόδειξη οι διάφορες πλατφόρμες που πέφτουν και σηκώνονται. Αυτές που έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες και διαχειρίζονται τα προσωπικά μας δεδομένα, αποδεικνύεται πως δεν είναι προστατευμένες και επαρκείς, ενώ υπάρχουν δημόσιες τέτοιες εύπιστες και δοκιμασμένες.
Το εγχείρημα σιγοντάρει και η κρατική και όχι μόνο διαφήμιση που οι μισές της λέξεις είναι app, mydei, novibet,κλπ που η γριά στο χωριό νομίζει ότι πήγε στο διάστημα.
Σουρεάλ installation, λοιπόν. Εντελώς Σουρεάλ…