Άσχημη η Οικονομική Κατάσταση του Δήμου – Κατάρρευση Προϋπολογισμού του 2023

122

Πολλά άσχημα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23/5/23 κατά την συζήτηση θεμάτων που είχαν να κάνουν με αναμορφώσεις τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι προβληματικός (μεγάλος αριθμός μηδενικών ποσών σε κωδικούς βασικών δαπανών) και η εκτέλεση του, ως σύνολο, αδύνατη με την δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών ότι “από δω και πέρα θα προχωράμε με προϋπολογισμούς μήνα ή διμήνου”!!! να αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, ο οποίος παρόλα αυτά ισχυρίσθηκε ότι ο δήμος δεν έχει πτωχεύσει. 

Οι αίτιες που η κατάσταση έφτασε ως εδώ είναι πολλές, μερικές εκ των οποίων έχουν ως εξής:

  • Υπερεκτίμηση ταμειακού υπολοίπου της 31/12/22 κατά περίπου 2.239.000 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε έλλειμμα ισοσκελισμού
  • Μη είσπραξη τελών διαφήμισης από ΟΠΑΠ και VOLTON, σύμφωνα με δήλωση Γιάννη Βούρου
  • Δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των συνεχιζόμενων έργων του 2022 στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023
  • Η δραματική μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού που επέβαλε η αντιπολίτευση αλλά ψήφισε και η διοίκηση
  • Η διόγκωση του ενεργειακού κόστους 
  • Διάθεση λειτουργικών εσόδων για κάλυψη ελλειμμάτων των ανταποδοτικών τελών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψηφίσθηκε μόνο από 10 δημοτικούς συμβούλους και καταψηφίσθηκε από 11 γενόμενο δεκτό λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικής πρότασης. Ανάμεσα στους απόντες των σχετικών ψηφοφοριών ήταν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι οι Χ. Τομπούλογλου και Λ. Γεωργαμλής όπως και ο πρώην δήμαρχος Π. Γρετζελιάς. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έλαβε 10 υπέρ και 9 κατά με απόντες 14 συμβούλους από τη συνεδρίαση. 

Με βάση την αντιμετώπιση, σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, του μεγάλου αυτού ζητήματος είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα θερμό προεκλογικό καλοκαίρι μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.