Εικονικό Μουσείο Αρχείου Παναγιώτη Κουνάδη / Kounadis Archive Virtual Museum

110
Το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη, προϊών του ακούραστου συμπολίτη μας Παναγιώτη Κουνάδη,  σας καλωσορίζει στη νέα ψηφιακή αίθουσα-συλλογή «Κοσμοπολιτισμός στην Ελληνική Ιστορική Δισκογραφία».
Εξερευνήστε τον διαδραστικό χάρτη του ελληνικού κοσμοπολιτισμού και μάθετε για τις σχέσεις, τις επιρροές, τις διασυνδέσεις και τις αλληλεπιδράσεις του ελληνόφωνου ρεπερτορίου με ρεπερτόρια τριάντα τεσσάρων περιοχών και εθνοπολιτισμικών ομάδων.
 
Καλή περιήγηση!

Το Αρχείο Κουνάδη

Το Αρχείο Κουνάδη άρχισε να συγκροτείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Παναγιώτη Κουνάδη, πολιτικό μηχανικό, ερευνητή & μελετητή της μουσικής και των τραγουδιών των Ελλήνων, και από το 2008 συστάθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Αποτελεί τον πλέον εμπεριστατωμένο και οργανωμένο φορέα που λειτουργεί ως Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Ελληνικής Δισκογραφίας των 78 στροφών.
Έχει ως βασικό στόχο τη συλλογή, ταξινόμηση, έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και της εν γένει μουσικής των Ελλήνων, καθώς και οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
Αποτελείται από σπάνιο υλικό, το οποίο με κεντρικό άξονα τη μουσική αποτυπώνει ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά πεδία την πορεία του ελληνισμού -εντός και εκτός Ελλάδας- κυρίως τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην περίοδο 1900-1960.

Στη συλλογή του Αρχείου Κουνάδη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

  • Ηχητικό υλικό (δίσκοι 78, 33 & 45 στροφών, συνεντεύξεις-αφηγήσεις δημιουργών, ερμηνευτών, στιχουργών, μουσικών, ηχογραφήσεις συναυλιών & ομιλιών κ.ά.)
  • Έντυπο υλικό (Εφημερίδες, περιοδικά, προγράμματα συναυλιών, παραστάσεων και κινηματογραφικών προβολών αφίσες, παρτιτούρες & λιμπρέτα, βιβλία, κ.ά.)
  • Οπτικό υλικό (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες)
  • Οπτικοακουστικό υλικό (τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, συνεντεύξεις, συναυλίες)
  • Μηχανήματα εγγραφής και αναπαραγωγής του ήχου
  • Μουσικά όργανα

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν:

  • Δισκογραφικές, ραδιοφωνικές & τηλεοπτικές παραγωγές
  • Εκπαιδευτικό έργο
  • Εκδόσεις
  • Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες & περιοδικά
  • Συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια
  • Διοργάνωση & καλλιτεχνική επιμέλεια εκδηλώσεων
  • Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδοτικά συγκροτήματα & δισκογραφικές εταιρείες
 
Σύντομη βιογραφία:
Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στα Δειλινάτα Κεφαλληνίας το 1943 και το 1945 εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Τελείωσε τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1961) και τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1967).
 
Από το 1968 έως το 1973 έζησε στο Παρίσι, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόννης. Σπούδασε επίσης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (E.P.H.E.) Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες και Εθνομουσικολογία με τους Francois Perroux και Claudie Marchel – Dubois, αντιστοίχως.
 
Εργάστηκε σε γαλλικές τεχνικές εταιρείες ως πολιτικός μηχανικός και πολεοδόμος. Από το 1973 μέχρι το 1995 εργάστηκε στην Ελλάδα επικεφαλής ιδιωτικού γραφείου τεχνικών μελετών και επιβλέψεων.
Από τα ιδρυτικά μέλη του “Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής” (1961-1967), και του “Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών” (1976-1983) με τους Σπύρο Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Σωτηρόπουλο, το οποίο επιμελήθηκε δισκογραφικές εκδόσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
 
Το 1993 ίδρυσε το “Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας” και επιμελείται την έκδοση σειράς ψηφιακών δίσκων (cd’s) από τη δισκογραφία των 78 στροφών, σε συνεργασία με τις εταιρείες MINOS EMI, EROS, MBI και FM Records.
Συνεργάστηκε με τους σταθμούς ΕΡΑ 4, ΕΡΑ 2 και το Κανάλι 1 του Πειραιά, ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών μεταξύ 1988-1993. Έχει συναργαστεί με την ΕΡΤ ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές. Επιμελήθηκε και παρουσίασε στην ΕΤ1 τις σειρές: “Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών” το 1994 (10 ωριαία επεισόδια), “Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς” το 1998 (4 ωριαία επεισόδια) και τη σειρά “Γειά σου περήφανη και αθάνατη εργατιά” συμπαραγωγή ΕΤ1 – ΓΣΕΕ σε σκηνοθεσία, οι δύο τελευταίες σειρές, Διονύση Γρηγοράτου.
 
Από το 1973 αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο με θέματα, κυρίως, από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με πάνω από εκατό δημοσιεύσεις.
 
Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά “Τετράδιο”, “Συλλέκτης”, “Μουσική”, “Κανονάκι” (του οποίου υπήρξε συνδιεθυντής), “TAR”, “Ντέφι”, “Πρόταση”, “Δίφωνο”, “Ταχυδρόμος”, “Πνευματική Ιδιοκτησία”, “Παράδοση και Τέχνη”, “Echo – Artis”, “Άρδην” και το ιταλικό περιοδικό “Euros”. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες “Η Αυγή”, “Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, “Το Βήμα” και συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων εντύπων, στις εφημερίδες “Ακρόπολις”, “Τα Νέα”, “Επενδυτής” και “ελευθεροτυπία”.
 
Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ομιλίες σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Δήμους, Συλλόγους κ.λπ.) και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια.
Με τη συμβολή του και σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσικό Τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και το Δήμο Νικαίας πραγματοποιήθηκαν διεθνή συνέδρια για το “Ρεμπέτικο” και τα “Τραγούδια της Μικράς Ασίας” το 1996 και το 1998 αντιστοίχως.
Από το 1961 μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί σειρά εκδηλώσεων (διαλέξεις, συναυλίες, εκθέσεις,αφιερώματα