Για το γεγονός ότι θα κάνει Πάσχα στο σπίτι της έπειτα από τέσσερις μήνες φυλάκισης με κατηγορίες για εμπλοκή στο σκάνδαλο QatarGate μίλησε η ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα εκδόθηκε δικαστική απόφαση για την αποφυλάκισή και τον κατ’ οίκον περιορισμό της με βραχιολάκι.
«Περιμένω εναγωνίως το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ώστε να βρεθώ εκτός φυλακής. Την πρώτη ημέρα θέλω απλά να είμαι σπίτι με την κόρη μου. Όλη τη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο την έβλεπα μόνο δύο φορές το μήνα. Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσω να δίνω μάχη για την αθωότητά μου» δήλωσε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την La Repubblica.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για το QatarGate, και σύμφωνα με το Politico, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, Christian De Valkeneer, σημείωσε πως τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχουμε σύντομα μια δίκη.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, «η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».
Σημειώνεται ότι η κα Καϊλή ήταν η τελευταία από τους πέντε κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που παρέμενε στη φυλακή με δικαστική απόφαση, καθώς για τους άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του QatarGate έχουν εκδοθεί ήδη αποφάσεις αποφυλάκισης. Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι έχει αφεθεί ελεύθερος. Για όλους τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα υπάρχει απόφαση αποφυλάκισης.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες βδομάδες οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί, χωρίς να ταυτοποιηθούν νέα πρόσωπα ενδιαφέροντος ή να γίνουν άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Θυμίζουμε ότι η 44χρονη ευρωβουλευτής κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ύστερα από ένα σύστημα δωροδοκίας που αφορούσε “μεγάλα χρηματικά ποσά” που φέρεται να καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι αθώα.